"Όταν ένα σεισμολόγος έχει υποψία για κάποιο μεγάλο σεισμό δεν βγάζει την εκτίμηση του στον ανεμιστήρα για το ένα λεπτό δημοσιότητας. Πρέπει να σεβόμαστε τον κόσμο ο οποίος αγωνία, υπάρχει η επιτροπή σεισμικού κινδύνου στην οποία μπορεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του."
Ωστόσο παρουσιάζει το διάγραμμα με την σεισμικότητα από το 2020 το Δεκέμβρη που ξεκίνησε μέχρι σήμερα. Οι σεισμοί πάνω από τέσσερα που έγιναν είναι πέντε με μεγαλύτερο τον 4,4R στις 4 Δεκέμβρη του 2020 και τον τελευταίο 4,3R που έγινε πριν λίγες ημέρες.
Παρακάτω θα δείτε στον χάρτη φαίνονται τα ρήγματα της περιοχής και οι μεγάλοι σεισμοί που έχουν γίνει στο παρελθόν. Η κατανομή των έως τώρα σεισμών δείχνει την ύπαρξη ενός ρήγματος (με κίτρινο χρώμα) κάτω από τη Θήβα μήκους περίπου 15 km το οποίο έχει δυναμικό να δώσει μέχρι έξι Ρίχτερ. Αυτά είναι τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία που έχουμε μετά από την ανάλυση των χιλιάδων καταγραφών στην περιοχή που καταγράψαμε με μεγάλη ακρίβεια λόγω των Σεισμολογικών Δικτύων που εγκαταστήσαμε.
''Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάξει γιατί τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας δεν είναι προσεισμικά πρέπει όμως να κρατάμε μία σημαντική επιφύλαξη ως προς αυτό το πιθανό ρήγμα το οποίο αν δώσει κάποιο σεισμό μεγαλύτερο των 5R σίγουρα θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στον οικοδομικό ιστό της πόλης.''
''Αυτό το κάνω για να μην προκαλέσω πανικό ο οποίος πολλές φορές είναι πολύ χειρότερος από κάποιο σεισμό του οποίου οι πιθανότητες να συμβεί είναι μικρές.''
Κλείνοντας αναφέρει ότι το Γεωδυναμικό και ο ΟΑΣΠ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια και τον Δήμο οι οποίοι κάνουν αυτό το οποίο προβλέπεται και πρέπει, καθώς κάνει και επισκέψεις σήμερα και αύριο Θήβα και Λιβαδειά για να συναντήσεις τους αρμόδιους φορείς.
''να ακολουθείτε πιστά τα γνωστά μέτρα Σεισμικής προφύλαξης ειδικά αυτή την περίοδο and let our fingers be crossed.''
Πηγή: Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου