Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν Σήμερα το 1985 πέθανε ο σεισμολόγος και φυσικός Charles Francis Richter

 

       Τσαρλς Φράνσις Ρίχτερ (Charles Francis Richter)


Σαν Σήμερα 30 Σεπτεμβρίου το 1985 πέθανε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια στην Καλιφόρνια ο Αμερικανός σεισμολόγος, φυσικός και ένας από τους δύο δημιουργούς της κλίμακας Ρίχτερ ο Τσαρλς Φράνσις Ρίχτερ (Charles Francis Richter)  .

Όλοι όταν αναφερόμαστε σε έναν σεισμό συνήθως χρησιμοποιούμε το όνομά του για να προσδιορίσουμε το μέγεθος ενός σεισμού.  Εμπνευσμένος από τη μελέτη του Ίάπωνα Κίγοο Βαντάτι (Kiyoo Wadati) το 1928 σχετικά με τους  βαθείς και τους ρηχούς σεισμούς, ο Ρίχτερ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την κλίμακα το 1935 μετά την συνεργασία με τον Μπένο Γκούτενμπέργκ (Beno Gutenberg) όπου εργάζονταν στο Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας.

Τσάρλς Φράνσις Ρίχτερ σε φωτογραφία του 1970 
Από Wikipedia

Ο Τσαρλς Φράνσις Ρίχτερ γεννήθηκε στο Χάμιλτο του Οάιο στις 26 Απριλίου το 1900 σπούδασε στο Στάνφορντ και έπειτα πήρε το Διδακτορικό του από το Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Αρχικά εργάστηκε σαν βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι από το 1927 μετά από πρόσκληση που δέχτηκε από τον νομπελίστα φυσικού Ρόμπερτ Μίλιγκαν . Εκεί ξεκίνησε και η συνεργασία του με τον Μπένο Γκούτενμπεργκ.

Το εργαστήριο σεισμολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ήλπιζε να ξεκινήσει την έκδοση τακτικών αναφορών για τους σεισμούς στη Νότια Καλιφόρνια, και είχε την ανάγκη ενός συστήματος μέτρησης της έντασης των σεισμών για τις αναφορές αυτές. Ο Ρίχτερ και ο Γκούτενμπεργκ επινόησαν την κλίμακα για την κάλυψη των αναγκών αυτών, η οποία βασιζόταν στη μέτρηση της μετατόπισης του εδάφους εξαιτίας των σεισμικών κυμάτων. Σχεδίασαν ακόμη ένα σεισμογράφο που μετρούσε τη μετατόπιση αυτή, και ανέπτυξαν μία λογαριθμική κλίμακα για τη μέτρηση του μεγέθους η παγκοσμίως γνωστή κλίμακα Ρίχτερ






Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BB%CF%82_%CE%A1%CE%AF%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81
Πηγή φωτογραφίας:
https://earthquake.usgs.gov/learning/topics/people/int_richter_2.php
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BB%CF%82_%CE%A1%CE%AF%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:CharlesRichter.jpg



Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Η έκρηξη του ηφαιστείου Piton De La Fournaise

Φωτογραφία από το Piton De La Fournaise από τον Christian Holveck


 Η έκρηξη στο ηφαίστειο Piton De La Fournaise στο Reunion  ξεκίνησε στις 19 του Σεπτέμβρη. .To Piton De La Fournaise είναι ένα ασπιδόμορφο ηφαίστειο στην Ανατολική πλευρά του νησιού Reunion και χαρακτηρίζεται αυτή την στιγμή από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο λόγω της συχνότητας των εκρήξεων του. Η τελευταία έκρηξη είχε εκδηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2021. 

Το νησί Reunion  βρίσκεται στον  Ινδικό Ωκεανό Ανατολικά της Μαδαγασκάρης και ανήκει στην Γαλλία. Οι επισκέπτες του νησιού  θα έχουν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν από κοντά το υπερθέαμα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Piton De La Fournaise στο Reunion ξεκίνησε από τις 19 Σεπτεμβρίου στις 07:48 τοπική ώρα με εκρήξεις σιντριβανιού  και ροές λάβας.   Εκπομπές αερίων ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα προς την Δυτική κατεύθυνση του ηφαιστείου από τον δορυφόρο Τopomi που διατίθεται στα πλαίσια του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιτήρησης του ηφαιστείου ενημερώνουν συχνά για την εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας και για το επίπεδο συναγερμού που όπως φαίνεται δεν παρουσιάζει  ιδιαίτερη απειλή.



Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την έκρηξη του ηφαιστείου

Φωτογραφία από το Piton De La Fournaise από τον Christian Holveck

Φωτογραφία από το Piton De La Fournaise από τον Christian Holveck

Φωτογραφία από το Piton De La Fournaise από τον Christian Holveck







Πηγές: 
VolcanoDiscovery: Volcanoes Worldwide - News, Info, Photos, and Tours to Volcanoes and Volcanic Areas, Earthquake Information
Observatoire Volcanologique du Piton de la Fournaise | Facebook
www.christianholveck.com/index.php

*Οι φωτογραφίες υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και δημοσιεύονται με την άδεια του ιδιοκτήτη Christian Holveck 


Σεισμός: South Sandwich Islands στον Ατλαντικό Ωκεανό 6,7 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα 29 Σεπτεμβρίου στους νήσους '' South Sandwich Islands'' στον Ατλαντικό Ωκεανό.

 Στις 06:03 ώρα Ελλάδος και τοπική ώρα 03:24 το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε  σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 R με εστιακό βάθος  2 χλμ. και επίκεντρο 3106 χλμ. Ανατολικά Βορειοανατολικά από το Punta Arenas της Χιλής. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι.


Χάρτης από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό 
Σεισμολογικό Κέντρο



Πηγές:  Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Earthquakes - Earthquake today - Latest Earthquakes in the World - EMSC (emsc-csem.org)

https://www.tsunami.gov/


Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

'Ένας χρόνος από τον ισχυρό σεισμό του Αρκαλοχωρίου

 Σαν Σήμερα ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι

Ένας χρόνος από τον ισχυρό σεισμό του Αρκαλοχωρίου τον Σεπτέμβρη του 2021. Σαν Σήμερα,  στις 9:17 στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 ρίχτερ έπληξε την  περιοχή του Αρκαλοχωρίου , το επίκεντρο εντοπίστηκε πολύ κοντά στο Αρκαλοχώρι σε απόσταση μόλις 5 χλμ. και με εστιακό βάθος 10 χλμ. . Ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και σε όλη την Κρήτη ακόμη και στην Σαντορίνη. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου και είχε μέγεθος 5,3 ρίχτερ, ωστόσο η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.     

 Χάρτης από την εφαρμογή ShakeMaps του ΙΤΣΑΚ με δεδομένα στου σεισμού

 Από τον σεισμό έχασε την ζωή του ένας άνθρωπος 20 τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν μεγάλες υλικές καταστροφές. Συνολικά  3906 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα από τα 7015 που πραγματοποιήθηκε έλεγχος. Επίσης εκτός από τα σπίτια σοβαρές ζημιές υπέστησαν πολλοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτήρια και ναοί. 

Εικόνα από τις καταστροφές του σεισμού

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό εγκαινιάστηκε και το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία όπου κατέρρευσε την ώρα του σεισμού και έχασε έτσι την ζωή του ένας άνθρωπος.

Φωτογραφία από Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία



Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Προφήτη Ηλία έναν χρόνο μετά τον σεισμό



Πηγές: 

ITSAK Strong Motion Network - Greece ShakeMaps

https://el.wikipedia.org/wiki/



Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Τόνγκα: Ένα νέο νησί αναδύθηκε στο Home Reef



 Ένα νέο νησί αναδύθηκε στο Home Reef  μετά την έναρξη της εκρηκτικής δραστηριότητας. Το Home Reef  βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό Νοτιοδυτικά του Vava'u μεταξύ των νησιών Late και Metis Shoal της Τόνγκα. Τα νησιά που δημιουργούνται από υποθαλάσσια ηφαίστεια συνήθως είναι βραχύβια κάποια όμως παραμένουν για χρόνια.

Σύμφωνα με τις Γεωλογικές Υπηρεσίες της Τόνγκα, το νέο νησί άρχισε να αναπτύσσεται από τις 10 Σεπτεμβρίου   μετά τις εκρήξεις λάβας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στις 19 Σεπτεμβρίου  η έκταση του νέου νησιού ήταν 8,6 στρέμματα. Οι δορυφορικές εικόνες αποτύπωσαν την ανάδυση του  νησιού καθώς και τον αποχρωματισμό του νερού στο σημείο. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές και ενημερώνουν για την εξέλιξή του. Οι Γεωλογικές Υπηρεσίες της Τόνγκα συνιστούν στα διερχόμενα πλοία να μένουν 4 χλμ. μακριά από το Ηome Reef ενώ για τα αεροπλάνα ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

NASA Earth Observatory image by Lauren Dauphin,
 using Landsat data from the U.S. Geological Survey September 14, 2022

 







Πηγές: 

Γεωλογικές Υπηρεσίες της Τόνγκα Tonga Geological Services, Government of Tonga. | Facebook  (issue date 24 September 2022) 

NASA Earth Observatory - Home  Landsat Science (nasa.gov)  Landsat 9 | Landsat Science (nasa.gov)





Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν Σήμερα το 1932 ο καταστροφικός σεισμός στην Ιερισσό της Χαλκιδικής

 Στις 26 Σεπτεμβρίου το 1932 σεισμός 7 Ρίχτερ έπληξε την Χαλκιδική

Σαν Σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου το 1932 στις 19:20 ισχυρός σεισμός 7 ρίχτερ έπληξε την Χαλκιδική και ιδιαίτερα την Ιερισσό και το Στρατώνι. Ο σεισμός ήταν καταστροφικός προκαλώντας μεγάλες βλάβες στην ευρύτερη περιοχή. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκες την ίδια μέρα μεγέθους 6 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ και ενώ ο δεύτερος εκδηλώθηκε μήνες αργότερα στις 11 Μαΐου με μέγεθος 6,3 ρίχτερ. Το διάστημα εκείνο εκδηλώθηκαν και άλλοι σεισμοί με διαφορετικό όμως επίκεντρο όπως στις 29 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Σοχού μεγέθους 6,2 ρίχτερ και στις 20 Οκτωβρίου μεγέθους 5 ρίχτερ στα Ασπροβάλτα.

Σύμφωνα με αναφορές την στιγμή του κύριου σεισμού παρατηρήθηκε στιγμιαία λάμψη στον ουρανό. Επίσης παρατηρήθηκε μικρό τσουνάμι το οποίο εισχώρησε περίπου 30 μέτρα και ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή Ιερισσού και Στρατώνι. Το θαλάσσιο κύμα κατέστρεψε το φράγμα του ιχθυοτροφείου στο Πόρτο Λάγος. 

Τα θύματα του σεισμού ήταν 161 άνθρωποι και 669 τραυματίες. Πολλές μονές του Αγίου όρους υπέστησαν σοβαρές ζημιές όπως  η Μονή Σταυρονικήτα και η Μονή Κουτλουμουσίου που υπέστη και καθίζηση στην Βόρεια πλευρά της ενώ στην Μονή Κωνσταμονίτου ξέσπασε πυρκαγιά. Συνολικά  υπολογίζονται ότι 3218 σπίτια στην περιοχή έπαθαν μεγάλες ζημιές ενώ 4106 καταστράφηκαν ολοσχερώς.




Πηγές: 
''Οι σεισμοί της Ελλάδα'',  Παπαζάχου Β. & Παπαζάχου Κ. Γ'Έκδοση



Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Χιλής

 Σεισμική δόνηση 6,1 ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Χιλής . Στις 01:53  ώρα Ελλάδας και τοπική ώρα 19:53,  το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε  σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Richter ,159 χλμ  Δυτικά Βορειοδυτικά από το Ανκούδ  με εστιακό βάθος 10 χλμ. 


Ο Χάρτης παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό 
Σεισμολογικό Κέντρο



Πηγή:  Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) Earthquakes - Earthquake today - Latest Earthquakes in the World - EMSC (emsc-csem.org)


Σεισμός στην Ινδονησία 6,2 Ρίχτερ στην Βόρεια Σουμάτρα

  Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Βόρεια ακτή στη Σουμάτρα της Ινδονησίας . Συγκεκριμένα στις 23:52  ώρα Ελλάδας και τοπική ώρα 03:52,  το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε  σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 Richter ,19 χλμ Νότια του Meulaboh  στη Σουμάτρα της Ινδονησίας με εστιακό βάθος 30 χλμ. 



Ο Χάρτης παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό 
Σεισμολογικό Κέντρο



Πηγή:  Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) Earthquakes - Earthquake today - Latest Earthquakes in the World - EMSC (emsc-csem.org)


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Σεισμική δόνηση 6,8 ρίχτερ στο Μεξικό

 

Σεισμική δόνηση 6,8 ρίχτερ στο Μεξικό μετά το 7,6

Ισχυρή σεισμική δόνηση εκδηλώθηκε σήμερα στις 22 Σεπτεμβρίου 9:16 ώρα Ελλάδος  μεγέθους 6,8 ρίχτερ. Όπως είναι αναμενόμενο θα ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί μεγάλου μεγέθους Ο σημερινός σεισμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει εκδηλωθεί μετά το 7,6. Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε στις 09:16 ώρα Ελλάδος και τοπική ώρα 01:16,  σεισμό μεγέθους  6,8 Richter 129 χλμ.  Νοτιοανατολικά  από την πόλη Colima  με εστιακό βάθος 20 χλμ. 

                                   
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές δεν αναμένεται τσουνάμι. .
Χάρτης από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)



Πηγή:  Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)

Earthquakes - Earthquake today - Latest Earthquakes in the World - EMSC (emsc-csem.org)

https://www.tsunami.gov/


 

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

''Safe Thessaloniki 2022'' 9o Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας και Νέων Τεχνολογιών

 Το ''Safe Greece'' στην Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το 9ο συνέδριο Πολιτικής Προστασίας και Νέων Τεχνολογιών από τις 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  Μετά από δύο χρόνια on-line Συνέδρια επιστρέφει δια ζώσης και διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο έχει ως θέμα Nέες Τεχνολογίες και Πολιτική Προστασία και σκοπός του είναι η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων από τους αρμόδιους φορείς και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος της Πολιτικής Προστασίας. Το Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε άλλη πόλη. Ξεκίνησε από την Ρόδο το 2014 όπου εμπνευστής του Συνεδρίου ήταν ο Ηλίας Αργύρης υλοποιώντας το ''SafeRhodes''. 


Το 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις Nέες Τεχνολογίες διοργανώνεται σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας , την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και  με την Beyond 4.0 Expo.



 


Πηγές:

.:SafeGreece:. - Αρχική Σελίδα

SafeThessaloniki 2022 | Διεθνές Συνέδριο | Πολιτική Προστασία & Νέες Τεχνολογίες (safegreece.org)

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Μεξικό

Σεισμός 7,6 ρίχτερ στο Μεξικό Προειδοποίηση για Τσουνάμι 


Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση  αυτή την φορά στο Μεξικό  εκδηλώθηκε σήμερα 19 Σεπτεμβρίου λίγο μετά της 9 ώρα Ελλάδος μεγέθους 7,6 ρίχτερ.  Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε στις 21.05 ώρα Ελλάδος και τοπική ώρα 13:05,  σεισμό μεγέθους  7,6 Richter 103 χλμ.  Βορειοανατολικά από την πόλη Colima  με εστιακό βάθος 25 χλμ. 

                                   
Ο σεισμός εκδηλώθηκε κοντά στις ακτές του Ειρηνικού ωκεανού και έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι από τις αρμόδιες αρχέςΣύμφωνα με τις  αναφορές δύο άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ωστόσο δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη το μέγεθος της καταστροφής. 


Χάρτης από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό 
Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)

Το Μεξικό είναι μια χώρα που εκδηλώνονται μεγάλοι καταστροφικοί σεισμοί κατά καιρούς. Χαρακτηριστικό είναι ο σεισμός του 1985 σαν σήμερα στις 19 Σεπτεμβρίου μεγέθους 8,1 ρίχτερ όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πιο πρόσφατα στις 19 Σεπτεμβρίου το 2017 σεισμος με εκτιμώμενο μέγεθος 7,1.




Πηγή:  Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)

Earthquakes - Earthquake today - Latest Earthquakes in the World - EMSC (emsc-csem.org)

https://www.tsunami.gov/


 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ταιβάν

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ο σεισμός στην Ταϊβάν 

Μετά από τον χθεσινό σεισμό 6,6 ρίχτερ νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 6,9 Ρίχτερ εκδηλώθηκε σήμερα 18 Σεπτεμβρίου στις 09:44 ώρα Ελλάδος και τοπική ώρα 14:44 στην Νοτιοανατολική Ταιβάν.  

 Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε  σεισμό μεγέθους  6,9 Richter 120 χλμ.  Ανατολικά Νοτιοανατολικά από την πόλη Tainan  και με εστιακό βάθος 17 χλμ. Προειδοποίηση για τσουνάμι έκδοσαν οι αρμόδιες αρχές ωστόσο  μετά την παρακολούθηση του φαινομένου απέσυραν την προειδοποίηση. 

Χάρτης από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό 
Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες. Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι και οι τέσσερις άνθρωποι διασώθηκαν από την κατάρρευση ενός κτηρίου , ενώ τρεις άνθρωποι των οποίων το όχημα έπεσε από μια κατεστραμμένη γέφυρα διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. 
Η Διοίκηση Σιδηροδρόμων της Ταϊβάν δήλωσε ότι έξι βαγόνια εκτροχιάστηκαν στον σταθμό Dongli στην ανατολική Ταϊβάν μετά την κατάρρευση μέρους του θόλου της πλατφόρμας, αλλά η πυροσβεστική υπηρεσία είπε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
 Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε ορεινές περιοχές Chike και Liushishi από αποκλεισμένους δρόμους, αν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί και οι διασώστες προσπαθούν  να ανοίξουν ξανά τους δρόμους, ανέφερε το τμήμα.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες ένα άνθρωπος έχασε την ζωή του ,9 έχουν τραυματιστεί και 3 αγνοούνται όπως ανακοινώθηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ.





Πηγές:  Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)

Earthquakes - Earthquake today - Latest Earthquakes in the World - EMSC (emsc-csem.org)

U.S. Tsunami Warning Centers

Reuters | Breaking International News & Views

https://www.skaitv.gr/#ath

 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης

 Σεισμός εκδηλώθηκε ανοιχτά της Κρήτης λίγο πριν της  10 το βράδυ . Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,2 ρίχτερ όπως καταγράφηκε από το  Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 21:41 το επίκεντρο εντοπίστηκε  40 χλμ. Βόρεια Βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και με εστιακό βάθος 15,7 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη του Λασιθίου και του Ηρακλείου.




Χάρτης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
 του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών


 
 



Πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών





Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 Ρίχτερ στην Ταιβάν

  Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 Ρίχτερ εκδηλώθηκε σήμερα 17 Σεπτεμβρίου στις 16:41 ώρα Ελλάδος και τοπική ώρα 21:41 στην Νοτιοανατολική Ταιβάν. 

 Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε  σεισμό μεγέθους  6,6 Richter 97 χλμ.  Ανατολικά Νοτιοανατολικά από το  Douliu  και με εστιακό βάθος 2 χλμ. Ακολούθησαν και άλλοι σεισμοί με μεγαλύτερο 5,5 ρίχτερ στις 22:45 (τοπική ώρα).  Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές δεν υπάρχουν υλικές ζημιές

Χάρτης από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό 
Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)





Πηγή:  Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)

Earthquakes - Earthquake today - Latest Earthquakes in the World - EMSC (emsc-csem.org)


 

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Σεισμική δόνηση 7 ρίχτερ στον Ειρηνικό Ωκεανό Νοτιοανατολικά των Νήσων Loyalty

 Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 7 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα 14 Σεπτεμβρίου νοτιοανατολικά των Νήσων Loyalty στον Ειρηνικό Ωκεανό ανοιχτά στην  Νέα Καληδονία. Στις 14:04 ώρα Ελλάδος και τοπική ώρα 22:04 το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε  σεισμική δόνηση μεγέθους 7 R με εστιακό βάθος  139 χλμ. και επίκεντρο 207 χλμ. νοτιοανατολικά από το Βανουάτου. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές και δεν υπήρχε απειλή για τσουνάμι σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία. 



Χάρτης από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό 
Σεισμολογικό Κέντρο



Πηγές:  Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Earthquakes - Earthquake today - Latest Earthquakes in the World - EMSC (emsc-csem.org)

https://www.tsunami.gov/


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν Σήμερα το 1986 σεισμός 6 Ρίχτερ έπληξε την Καλαμάτα

 Σαν σήμερα στις 13 Σεπτεμβρίου το 1986  ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ έπληξε την Καλαμάτα. 


Σαν σήμερα στις 13 Σεπτεμβρίου το 1986  ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ έπληξε την Καλαμάτα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά στην πόλη της Καλαμάτας όπως υπολογίστηκε στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Καλαμάτας. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα 20 άτομα να χάσουν την ζωή τους και 80 άτομα να τραυματιστούν. Οι κτηριακές υποδομές υπέστησαν σοβαρές βλάβες το 16% ,το  20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα ενώ  μόνο το 28% των κτηρίων δεν έπαθαν βλάβες. 

Από τον κύριο σεισμό κατέρρευσαν δύο πενταόροφες πολυκατοικίες και άλλες δύο από τον μετασεισμό που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου μεγέθους 5,4 Ρίχτερ. Μεγάλη καταστροφή υπέστη το χωριό Ελαιοχώρι όπου βρίσκεται 10 χλμ. Βορειοανατολικά της πόλης της  Καλαμάτας  ενώ και τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμίσια και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές βλάβες. Επίσης προκλήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο όπου διεκόπη και η κυκλοφορία σε εκείνο το σημείο. Οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν ήταν πάνω από 700 τις δύο πρώτες εβδομάδες με μεγαλύτερο εκείνο των 5,4 Ρίχτερ όπου προκάλεσε επίσης καταστροφές. Σύμφωνα με αναφορές δύο ημέρες πριν τον σεισμό η θάλασσα υψώθηκε και εισέβαλε στην ξηρά. 


Map of  United States Geological Survey







Πηγές: ''Οι σεισμοί της Ελλάδα'', των Παπαζάχου Β. & Παπαζάχου Κ. (Γ΄Έκδοση)

Βικιπαίδεια - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)




''Ηφαίστεια 2022'' στην Σαντορίνη την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

 Η αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου


Την Κυριακή στις 18 Σεπτεμβρίου θα έχουν την τύχη όσοι θα βρίσκονται το νησί της Σαντορίνης να απολαύσουν με την δύση του ηλίου την αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου. Κάθε χρόνο γίνεται η αναπαράσταση της έκρηξης με ρίψεις βεγγαλικών. Μετά από δύο χρόνια απουσίας  της εκδήλωσης λόγω μέτρων κατά του Κορονοϊού επιστρέφει και πάλι για να προσφέρει μια  εντυπωσιακή βραδιά στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού. 

Η αναπαράσταση της έκρηξης γίνεται στη Νέα Καμένη με ρίψη πυροτεχνημάτων όπου δημιουργείται ένα υπερθέαμα. Μετά την λήξη της αναπαράστασης των εκρήξεων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης σχετικά με το Γεωλογικό Πάρκο της Νέας Καμένης και στην συνέχεια θα ακολουθήσει  μουσικό πρόγραμμα με την Μελίνα Ασλανίδου, στο οινοποιείο της SantoWines, στον Πύργο, με δωρεάν είσοδο. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τη ΓΕΩΘΗΡΑ, τον Δήμο Θήρας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Η φωτογραφία από την Σαντορίνη 
είναι από τον Δρόσο Μετζάλη 






Πηγή: https://atlantea.news/


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Σεισμός 7,6 ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Καταστροφικός σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Μεγάλος σεισμός έπληξε την Παπούα  Νέα Γουινέα. Στις 2:46 ώρα Ελλάδας και 09:46 τοπική ώρα το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε  σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 της κλίμακας Richter με επίκεντρο 68 χλμ. Ανατολικά Βορειοανατολικά από το Kainantu και με εστιακό βάθος τα 80 χλμ. Η περιοχή είναι γνωστή για τους μεγάλους σεισμούς της καθώς βρίσκεται στο λεγόμενο ''Δαχτυλίδι της φωτιάς''. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου με μεγαλύτερους σεισμούς τα 5,9 και 6,2 Ρίχτερ και την επομένη 6,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με  αναφορές των κατοίκων μέσω των social media  κάνουν λόγο για υλικές ζημιές σε υποδομές , μεγάλες ρωγμές στο έδαφος και αναφορά για 3 νεκρούς ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ακόμη από τις αρχές   για το μέγεθος της καταστροφής.



Οι Χάρτες παρέχονται  από την εφαρμογή του  Ευρωπαϊκού Μεσογειακού 
Σεισμολογικού  Κέντρου



Πηγή:  Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC)

Earthquakes - Earthquake today - Latest Earthquakes in the World - EMSC (emsc-csem.org)


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Σεισμός Νοτιοδυτικά του Ληξουρίου

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ Νοτιοδυτικά του Ληξουρίου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ, εκδηλώθηκε σήμερα 8 Σεπτεμβρίου στις 10:36 ανοιχτά της Κεφαλλονιάς Νοτιοδυτικά του Ληξουρίου . Σύμφωνα με  το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο εντοπίστηκε 57 χλμ Νότιαδυτικά του Ληξουρίου , το εστιακό βάθος ήταν 11,6 χλμ. 


Ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ανατολική Πελοπόννησο αλλά και Ιθάκη και Λευκάδα. Μάλιστα την Ζάκυνθο υπάρχουν αναφορές για πτώσεις βράχων στην περιοχή του Ναυαγίου και οι αρχές απομάκρυναν και απαγόρευσαν την είσοδο στην επικίνδυνη περιοχή.


Χάρτης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του 
Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Χάρτης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του 
Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών


 




Πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών



Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου το 1999 ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας

7 Σεπτεμβρίου το 1999 ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας  


Σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου το 1999 στις 14:56 , σεισμός μεγέθους 5,9 της κλίμακας ρίχτερ έπληξε την Αθήνα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην Πάρνηθα 18 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα. Λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα και του μικρού εστιακού βάθους ο σεισμός της Πάρνηθας άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές σκοτώνοντας 143 ανθρώπους, εκατοντάδες τραυματίες  και χιλιάδες αστέγους μετά την κατάρρευση κτηρίων.

Ο σεισμός της Αθήνας είναι μια τραυματική εμπειρία πρώτα από όλα για όσους τον έζησαν από κοντά πόσο μάλλον για τους συγγενείς των θυμάτων  αλλά και για εκείνους που είχαν συγγενείς και φίλους και από μακριά αγωνιούσαν για το είχε συμβεί χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν. Τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό επικράτησε ο πανικός και γενικό μπλακάουτ αφού οι τηλεπικοινωνίες είχαν πέσει. Τότε δεν υπήρχαν τα κινητά και τα social media όπως τώρα, οπότε η ενημέρωση δεν ήταν άμεση. Όταν άρχισε η ροή των ειδήσεων με τις εικόνες από τα κτήρια που είχαν καταρρεύσει τότε αντιληφθήκαμε το μέγεθος της καταστροφής. Όλοι θυμόμαστε το κτήριο της Ρικομέξ στο Μενίδι όπου κατέρρευσε και έχασαν την ζωή τους 39 άνθρωποι ανάμεσα τους και δύο έγκυες γυναίκες. Οι διασώστες και οι εθελοντικές ομάδες ξεκίνησαν το έργο τους για παροχή βοήθειας, ένα έργο που ήταν πολύ δύσκολο μέσα σε συντρίμμια. Υπολογίστηκε ότι διασώθηκαν τουλάχιστον 85 άτομα , 2000 ήταν οι τραυματίες και 50.000 οι άστεγοι.

Μετά από έρευνες και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν  από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με την δωδεκαβάθμια κλίμακα Merkalli η ένταση του σεισμού στις περιοχές Άνω Λιοσίων, Μενιδίου, Θρακομακεδόνες και Φυλη έφτασε την βαθμίδα IX δηλαδή ''πολύ καταστροφικός'' . Ο σεισμός της Πάρνηθας, έμεινε στην ιστορία ως ο πιο θανατηφόρος σεισμός τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα και  αποτιμήθηκε ως η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ την Ελλάδα υπολογίζοντας τις υλικές ζημιές σε 3 δις (δολάρια). 



Χάρτες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών




 

Πηγές:

Ο.Α.Σ.Π. | Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (oasp.gr)
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ShakeMaps (noa.gr
https://el.wikipedia.org

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ Ανατολικά των Στροφάδων

 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 ρίχτερ εκδηλώθηκε σε θαλάσσιο χώρο Ανατολικά των Στροφάδων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην ευρύτερη περι...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις